800 g hladké mouky
300 g cukru moučka
1 Hera
3 vejce
4 lžíce medu
1,5 lžičky sody
1 koření do perníku
kakao
Postup:
Všechny suroviny smíchat a vypracovat nelepivé, pevné těsto. Nechat 24 hodin odležet v lednici. Rozválet na velice lehce pomoučeném válu. Výška perníčků záleží na každém. Někdo má rád vyšší, “tlustější” kousky, jiný tenké. Jen by se měla výška držet u všech kousků stejná, aby byly dobře propečené a nespálené. Vykrajovat tvary, potřít rozšlehaným vajíčkem a upéct. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, zhruba 8 – 10 minut.
Poleva:
Tip: sníh se NESMÍ šlehat, ale pouze míchat metličkou nebo třít. Ručně! Jen tak vám bude krásně zasychat a na perníčcích držet.
1 bílek
150 – 200 g cukru moučka (přesít!)
pár kapek citronové šťávy
Suroviny mícháme metličkou v misce. Bude to trvat celkem dlouho. Čtvrt hodiny a klidně o chlup více. Jak poznáte, že je poleva hotová? Když jí trochu kápnete na perníček, musí brzy zaschnout a nesmí se roztékat. Pokud se vám zdá, že stále nehoustne, přidejte trochu cukru. Zdobení je nejlepší mikrotenovým sáčkem s ustřihnutým rožkem. Snažte se, aby dírka byla co nejmenší. Můžete použít i speciální, pevnější cukrářské sáčky na zdobení. Tak ať se Vám dílo povede!
Zdroj: bohynekuchyne